Pijn de baas! 

"Pijn de baas" een boek geschreven door dr. Frits Winter.

 

Momenteel ben ik op het revalidatiecentrum bezig met deze cursus pijn de baas, ik wil voor jullie een samenvatting maken van wat er in het boek staat. Wat ik denk dat voor iedereen van belang is.

Allereerst mijn bevindingen van de eerste week revalidatie. We zijn met een groep van zes mensen, een man, hij wordt op handen gedragen. Maandag zijn we begonnen met het opnieuw bepalen van de base line. Wat kan je? 4 min. fietsen, 200 meter lopen, 20 keer steppen en nog wat meer oefeningen. Het leek erg zwaar maar achteraf was ik erg voldaan, volgende week moet ik 5 min. kunnen fietsen 300 meter lopen, en 30 keer steppen, iedere week wordt de basis opgebouwd. Tussentijds doe je thuis huiswerk oefeningen 2 keer per dag, zoals bekken kantelen, buikspieroefeningen je kent ze wel, schouderoefeningen enz. en ook dit wordt per week uitgebreid.

Week 3;       

Ik ben nu in week 3 van mijn revalidatie, nu aal merk ik dat ik vooruit ga, ik train hard, maar dat hoort erbij, je krijgt er weer energie en moed door, het feit dat je de dingen allemaal kan, ondanks het maar minimaal is, maakt je weer wat positiever. Ook het revalideren in de groep bevalt me prima, het zijn leuke mensen en we kunnen het prima met elkaar vinden.

Om een voorbeeld te noemen hoe goed het gaat, ik ben vanmorgen naar het revalidatiecentrum geweest, eerst alle trainingen gedaan, fietsen, roeien, lopen, gewichtjes,(500gr.), en nog meer, daarna ergotherapie, houtbewerken, ik ga een Afrikaans masker maken. Toen ik thuis kwam heb ik koffie gedronken en gegeten en daarna ben ik boodschappen gaan doen, met mijn rugzak, want dat draagt fijn. Misschien een tip voor mensen die ook moeite hebben met het dragen van boodschappen. Daarna heb ik een uurtje op bed gelegen, want was wel moe, en na het eten heb ik nog een klein stukje gefietst. Als ik dit drie weken geleden had moeten doen, had ik nooit gelooft dat ik dat kon. Het maakt je geestelijk ook sterker. Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog steeds dezelfde pijn, maar mijn conditie wordt met de dag beter en ik heb weer energie!!!!!

  

 

Voordat ieder nieuwe week begint lees je een hoofdstuk door daar is ook die week therapie op gebaseerd. Voor diegene die het boek niet in bezit hebben heb maak ik iedere week een samenvatting van een hoofdstuk.  Vragen hierover kan je mij natuurlijk altijd stellen!     

cevandebe@wanadoo.nl

 

Hoofdstuk 1

Ondanks de enorme vooruitgang van de wetenschap staan de medici nog vaak machteloos tegenover vele vormen van chronische pijn. Ook als de medische wereld schaakmat staat, is er nog hoop voor u. U kunt u eigen therapeut worden. Veel ervaringskennis (wat helpt wel en wat helpt niet) heeft u al.

Niemand kent u situatie en wat daarin haalbaar en niet haalbaar is beter dan dat u die kent. Niemand voelt precies wat u voelt, u kent de pijn en de vermoeidheid. Wat u nodig heeft is meer een theoretische en praktische kennis over pijn en belastbaarheid.

Het Pijnsignaal is niet altijd betrouwbaar. Soms is er geen pijn en is er toch een ernstige ziekte, soms is er een ernstige pijnproblematiek zonder duidelijk letsel ( hoofdpijn, rugpijn, fibromyalgie en dergelijke). Pijn zonder duidelijk letsel vraagt een geheel eigen aanpak.

Deze aanpak is er niet direct op gericht de pijn kwijt te raken. Deze aanpak richt zich erop hoe u de pijn de baas kunt worden. U kunt door het opvoeren van u lichamelijke en geestelijke inspanning de invloed van de pijn minder maken.

Er is een relatie tussen pijn en belastbaarheid. Pijn ondermijnt de belastbaarheid enbij verminderde belastbaarheid is er eerder overbelasting. Overbelasting veroorzaakt pijn. Naarmate u belastbaarheid door toenemende pijn terugloopt, des te moeilijker het wordt uw eigen grenzen te respecteren.

Dit geldt des te meer als u prestatiegericht en perfectionistisch bent. U behoort tot een risicogroep als u onvoldoende in staat bent voor u eigen belangen op te komen, als u hoge eisen aan u zelf stelt en als u het gevoel heeft onmisbaar te zijn. U bevindt zich in een risicosituatie als u langere tijd alleen de verantwoording draagt, als er teveel op u afkomt en u geen tijd vrij kunt maken voor rust en ontspanning. Beter omgaan met pijn vraagt een andere levensstijl: Minder hoge eisen stellen, slimmer werken in plaats van harder werken en hulp vragen.

Ook het grillige en onvoorspelbare karakter van de pijn, maakt het moeilijk uw grenzen te respecteren. Vooral als u zich goed voelt, is het verstandig toch behoudend te zijn in hetgeen u onderneemt. U mag niet op uw gevoel afgaan. U heeft een duidelijk dag- en weekschema nodig. U kunt het beste korte periode van inspanning laten volgen door periodes van rust en ontspanning, wanneer u uw energie over de dag verdeelt en veelvuldig de salamitechniek toepast. Dit is een techniek van kleine beetje inspanning afgewisseld door rust te nemen, steeds weer opnieuw, denk maar aan een salamiworst die eet u ook niet in een keer op daar word u misselijk van.

Uw doelstelling is : Ik wil de pijn de baas zijn! Als u weer succeservaringen heeft, als u ondanks de pijn weer kunt functioneren, dan heeft u nog steeds pijn. U heeft er echter minder last van. U bent de pijn de baas!!!