Make your own free website on Tripod.com

Pijn de baas.

Hoofdstuk 2

 

Inspanning:

Als gevolg van pijn en beperkingen dreigt u aan de zijlijn te belanden. U krijgt allerlei tegenstrijdige adviezen. Hoe hard u ook uw best doet deze op te volgen, u gaat niet vooruit als u niet zelf de juiste methode leert kennen waarmee u uw belastbaarheid kunt opvoeren. Het gaat erom dat u zichzelf regelmatig binnen uw grenzen belast. Te veel, te lang, te weinig of verkeerd leidt tot meer pijn. Door overbelasting worden de pijnklachten opgeroepen, maar niet belasten leidt tot kracht- en conditieverlies. Alles wat u niet gebruikt gaat achteruit. Rust roest, bewegen brengt zegen. U belast uzelf verkeerd als u uw houding en uw manier van bewegen te veel aanpast aan de pijn. Een onnatuurlijke houding en een afwijkend bewegingspatroon veroorzaken op den duur meer pijn.

U ontwikkeld een bewegingsallergie als u met veel pijn, geforceerd en onder druk uw bewegingsprogramma uitvoert. Elke inspanning gaat steeds meer tegenstaan. Hoe meer u uzelf onder druk laat zetten of zet, des te groter de kans op teleurstelling. Therapie werkt het beste als u het leuk vindt, als u niet onder te grote druk staat en als u merkt dat u vorderingen maakt. Dit betekend dat u bewegingsprogramma naadloos zou moeten aansluiten bij uw huidige mogelijkheden.

Net als bij topsport dient u de pijn systematisch en verantwoord op te zoeken en zo uw grenzen te verleggen. Hoeveel pijn u aan kunt is mede afhankelijk va het feit of u de pijn gedwongen ondergaat of dat u de pijn vrijwillig opzoekt. Laat bij het uitvoeren van uw bewegingsprogramma niet leiden door uw gevoel. Uw gevoel is onbetrouwbaar. U kunt een dagindeling maken, door de dingen die u doet op te schrijven. De afwisseling van inspanning en rusten luistert heel nauw. Op grond van zorgvuldige observatie kunt u vaststellen hoe bij u de verhouding tussen inspanning en hersteltijd ligt. U kunt zo uw algemene basisniveau vaststellen. Dit is een dagprogramma met precies zoveel ( zo weinig ) activiteiten dat de pijn en de vermoeidheid niet de overhand krijgen. U begint vervolgens beneden u basisniveau om wat reserves te kweken. U heeft s'avonds nog wat over en u bent niet helemaal stuk. Heel geleidelijk voert u daarna de belasting op. U vermijdt piekbelasting ( een te grote of te zware belasting ) en duurbelasting ( u neemt tijd en gaat niet te lang door ). U kunt ook voor bepaalde bezigheden of lichamelijke activiteiten een specifiek basisniveau vaststellen. U stelt uzelf bijvoorbeeld de vraag: He lang kan ik wandelen, fietsen, zwemmen of bepaalde oefeningen doen op fitnessapparatuur en hoe kan ik dat systematisch uitbreiden.

Verwacht een terugval en raak er niet door in paniek. Leren gaat met vallen en opstaan. Oud gedrag gaat nooit in een keer weg. Een terugval vraagt om troost en bemoediging, niet om boosheid en verwijten. Zelfverwijt en schuldgevoelens maken het niet beter. Oefen vooral de niet pijnlijke delen of de minder pijnlijke delen van het lichaam. Maak het sterke sterker. Zoek op verantwoorde wijze de pijn op.