Make your own free website on Tripod.com

Pijn de baas

Hoofdstuk 3

Spanning en ontspanning

U wilt het pijnmonster bevechten of ontvluchten. U vecht met en tegen de pijn. Uiteindelijk kunt u de pijn niet meer bevechten, maar u kunt de pijn ook niet meer ontvluchten. Pijn veroorzaakt een inwendige staat van alarm die u ongedurig en rusteloos maakt. Dit 'vreet' energie.

Als uw lichaam u op den duur in de steek laat, dan wordt u boos, gespannen, ontmoedigd of wanhopig.

Niet alleen deze factoren in uzelf, maar ook factoren in uw omgeving kunnen bijdragen tot onzekerheid en spanning. Er zijn heel veel zorgen en deze verhinderen dat u tot rust komt en bovendien berooft al dat piekeren u van uw nachtrust. Feit is ( misschien realiseert u dat zich niet altijd), dat de invloed van pijn aanmerkelijk minder wordt als u echt tot rust kunt komen en dat de ernst van de pijn door ontspanning afneemt.

De energie balans:

Als uw spieren gespannen zijn dan verbruikt u energie ( A.P.T. ) Adenosine trifosfaat. De brandstof voor uw lichaam,

Als uw spieren ontspannen zijn dan maakt u energie.

U heeft ongezonde spanning en stress als: U verschillende dingen tegelijk wilt doen, U meer wilt doen dan mogelijk is en wanneer u zich zorgen maakt over zaken die u niet kunt be´nvloeden.

Bij chronische pijn is het verbruik van energie relatief hoog en de aanmaak van energie gering. Spanning betekend dat uw spieren ( bijna de helft van uw lichaamsgewicht)onder druk zet. U bent klaar te vechten of te vluchten. U verbruikt brandstof. Er wordt geen nieuwe brandstof aangemaakt. Het resultaat is vroeg of laat: Neuro-musculaire uitputting.

Misvattingen

Het is niet waar dat gezondheid een automatisch gevolg is van hard werken, gezond eten en voldoende frisse lucht inademen. Voor uw gezondheid heeft u een goede balans tussen spanning en ontspanning nodig.

Het is niet waar dat voldoende rust, sport en vakanties automatisch zoregen voor ontspanning. Ontspanning betekend dat we onze spieren losmaken.

Ontspannning:

De juiste methode:

Ontspanning kunt u niet afdwingen. Ontspanning is niet iets doen, maar is iets nalaten. Actief zijn is vaak gemakkelijker dan passief zijn. Denk niet te snel: Ik ben nu eenmaal een actieveling. Iedereen kan leren zich te ontspannen. Neem de tijd ( drie keer per dag) Zoek een rustige plaats. Kies een bij u passende vorm van ontspanning. Wissel inspanning en ontspanning af. Werk aan uw concentratie en richt u voor 100 % op wat u doet.

De vicieuze cirkel (pijn die spanning oproept en spanning die pijn veroorzaakt) kunt u doorbreken door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, door prettige en vredige gedachten te koesteren en door een veilige, aangename omgeving te creŰren. Als u deze spierontspanning niet kunt realiseren dan zult u zich vroeg of laat uitgeput en opgebrand voelen.

 

Stap 3: Stop een tijger in uw tank: Ontspan